Toelichting deelprogramma Werk en Inkomen

Gevolgen corona

Op het moment van schrijven lijkt de situatie in Nederland redelijk onder controle, het aantal besmettingen daalt en het beroep op de zorg neemt af. Het vaccinatiebeleid van het Rijk lijkt zijn vruchten af te werpen. Stapsgewijs is er weer meer mogelijk in Nederland en een groot deel van de rest van de Wereld. De steunmaatregelen van het Rijk zijn vooralsnog verlengd tot oktober 2021. Het is op dit moment dan ook nog te vroeg om conclusies te kunnen trekken of voorspellingen te kunnen doen over de met het virus gepaarde ontwikkelingen en of (financiële) gevolgen.

De werkgelegenheid neemt weliswaar toe, maar dit is nog niet direct terug te zien in de daling van het bijstandsbestand. Dit staat nader toegelicht in het onderdeel over BUIG.

De armoedebudgetten lijken op basis van de huidige gegevens voor 2021 vooralsnog toereikend. Op dit moment zien we een lichte stijging bij de aanvragen bijzondere bijstand. De verwachting is dat we deze kosten binnen de huidige armoede budgetten kunnen opvangen.

De voorspelling van vorig jaar, dat er zeker een ‘boeggolf’ aan schulden gaat komen blijft staan. Het valt echter niet te voorspellen wanneer deze zal komen. Dit heeft niet alleen te maken met het verlengen van de Rijksbijdragen voor het steun- en herstelpakket, maar ook met het gegeven dat de gemiddelde termijn waarop inwoners met schulden aan de bel trekken, 5 jaar is.

Stel uw document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf